Σελίδες

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Οι οφειλέτες του Δημοσίου βγάζουν τις χειροπέδες και δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία


Από τα 185 άτομα που συνελήφθησαν με τυμπανοκρουσίες τους τελευταίους 15 μήνες γιατί χρωστούσαν συνολικά 694,6 εκατ. ευρώ το Δημόσιο δεν εισέπραξε απολύτως τίποτα.

Εφαρμόζοντας την τακτική του «στρίβειν διά των δικαστηρίων», οι οφειλέτες του Δημοσίου βγάζουν τις χειροπέδες και δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΔΟΕ, η πολύκροτη «επιχείρηση χειροπέδες» για τους οφειλέτες δεν έχει κανένα αντίκρισμα στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς οι συλληφθέντες παραπέμπονται σε τακτικές δίκες και αφήνονται ελεύθεροι χωρίς εγγυήσεις και χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Σε όλους αυτούς τα δικαστήρια έδωσαν διορία περίπου δύο μηνών, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά στην πλειονότητά τους αμελούν ή δεν καταφέρνουν να βρουν λεφτά, ούτε καν για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Ένα ακόμα κόλπο που χρησιμοποιούν για να αποφύγουν τη δίωξη και την αποπληρωμή των χρεών τους είναι η υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα που τους παρέχει ασυλία έναντι των φορολογικών και διωκτικών αρχών.

Εντυπωσιακά στοιχεία

Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι από όλη την «επιχείρηση χειροπέδες» το μόνο που απέδωσε χρηματικά για το Δημόσιο είναι το κλίμα φόβου που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα μερικές δεκάδες οφειλέτες να τρέξουν στις εφορίες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και τον κοινωνικό διασυρμό.

Από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι 30 φορολογούμενοι με υψηλά χρέη προς το Δημόσιο κατέβαλλαν 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Κι όλα αυτά μέχρι τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε σταμάτησε η οικειοθελής προσέλευση μεγαλοοφειλετών στις εφορίες.

Τα στοιχεία για τις συλλήψεις οφειλετών είναι εντυπωσιακά καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την 1/1/2011 μέχρι τις 15/3/2012, η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε 185 άτομα με τη συνολική οφειλή τους προς το Δημόσιο να ανέρχεται στα 694,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό δεν εισέρευσε ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Παράγοντες του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας κάνουν λόγο για ευνοϊκή και χαλαρή μεταχείριση μεγαλοοφειλετών από τις δικαστικές Αρχές εκφράζοντας έντονη δυσφορία για τις πρόσφατες αποφάσεις ανακριτών και εισαγγελέων, που ούτε προφυλάκισαν ούτε επέβαλαν έστω και ένα ευρώ εγγύηση σε πρόσωπα γνωστά από κοσμικές στήλες και «life style» εκπομπές επειδή δεν απέδωσαν στο κράτος ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ίδιοι παράγοντες μιλούν για «τηλεοπτική δημοκρατία που υπερισχύει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στις περιπτώσεις των συλληφθέντων για αδικήματα κακουργηματικής υπεξαίρεσης φόρων καταδεικνύουν ότι «η Δικαιοσύνη δεν μένει ανεπηρέαστη από την τηλεοπτική προβολή».

Τα πενιχρά αποτελέσματα για τα έσοδα του Δημοσίου το 2011 που απέφεραν το πογκρόμ των συλλήψεων, οι απειλές για αυτόφωρο και κατασχέσεις και το φοροκυνηγητό των οφειλετών καταδεικνύονται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία από τα 42 δισ. ευρώ της δεξαμενής των ληξιπρόθεσμων χρεών στα ταμεία του κράτους μπήκαν μόλις 945,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αντί να μειώνονται αυξάνονται καθώς μέσα σε δύο χρόνια διογκώθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα το καλοκαίρι του 2010 τα ληξιπρόθεσμα ήταν 36,6 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011 σκαρφάλωσαν στα 39,9 δισ. ευρώ, το περασμένο καλοκαίρι ανέβηκαν στα 43 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο του 2012 έφτασαν τα 45,5 δισ. ευρώ.

Με την ενεργοποίηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για χρέη μέχρι 10.000 ευρώ με ελάχιστη δόση 100 ευρώ τον μήνα από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί φέτος με το νέο μνημόνιο είναι η είσπραξη 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά το υπουργείο Οικονομικών λόγω της εμπειρίας του παρελθόντος κατεβάζει τον πήχη στο 1 δισ. ευρώ.

1.0          ΟΦΕΙΛΟΥΝ 5 ΔΙΣ. €
2.0           
Στο στόχαστρο ειδικής ομάδας δράσης του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν 1.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5 εκατ. ευρώ ο καθένας. Με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ θα προχωρά σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και σε έλεγχο της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών στα υποθηκοφυλακεία για εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί ή μετεγγραφεί

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΞΕΓΛΙΣΤΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΚ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

«Παρακαμπτήρια οδό» για να αποφύγουν τη σύλληψη και τις κατασχέσεις ανακάλυψαν πολλοί μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Υπό την απειλή του αυτοφώρου προχωρούν σε ρύθμιση του χρέους τους καταβάλλοντας την πρώτη δόση και στη συνέχεια εξαφανίζονται από την εφορία.

Οπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, πολλοί, από όσους προειδοποιούνται από τις φορολογικές αρχές ότι θα συλληφθούν ή ότι θα τους κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία αν δεν προχωρήσουν σε εξόφληση της οφειλής τους, προσέρχονται οικειοθελώς στην εφορία και υποβάλλουν αίτημα για τμηματική εξόφληση της οφειλής καταβάλλοντας συνήθως μια καλή προκαταβολή.

Για παράδειγμα, πληρώνουν ένα ποσό της τάξης του 5% μέχρι 20% της συνολικής οφειλής ως προκαταβολή, συμφωνούν να εξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό σε δόσεις, αλλά στη συνέχεια εξαφανίζονται από τα ταμεία της εφορίας αποφεύγοντας να καταβάλουν τις υπόλοιπες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: