Σε συνολική επίλυση της κρίσης κατέληξαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Εξέτασαν το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους μέχρι και 60%. Η συμφωνία χαρακτηρίζεται από γκρίζα σημεία. Ανοίγει τον δρόμο για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Σε συμφωνία για ένα συνολικό "πακέτο" επίλυσης της κρίσης χρέους, με αρκετά όμως γκρίζα σημεία, κατέληξαν χθες η Aνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Στόχος του γαλλογερμανικού άξονα για το σχέδιο αυτό είναι να έχει λάβει την οριστική του μορφή μετά τις διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup στις 17 και 18 Οκτωβρίου και σίγουρα πριν από τη Σύνοδο της G20 στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάνες.
Οι δύο ηγέτες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο τόνισαν με τρόπο κατηγορηματικό ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης και πως η λύση που θα βρεθεί γι' αυτήν θα είναι "μόνιμη, διαρκής και βιώσιμη". Είπαν επίσης "ναι" στη στήριξη όλων των τραπεζών με ευρωπαϊκά κεφάλαια και άνοιξαν "παράθυρο" για την αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, καθώς και των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνέντευξης Τύπου η καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν το ενδεχόμενο "κουρέματος" του ελληνικού χρέους σε ποσοστό έως και 60%.
Το έδαφος είχε προετοιμάσει με δηλώσεις του στη "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ" ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε λέγοντας ότι ίσως δεν είναι αρκετό ένα "ψαλίδισμα" του ελληνικού χρέους κατά μόλις 21%.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο κρατικοποίησής τους ώστε να "αντέξουν" το "κούρεμα".
Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέληξαν ότι θα πρέπει να στηριχτούν με κρατικά κεφάλαια, γεγονός που συνιστά ουσιαστικά ήττα για τον Νικολά Σαρκοζί.
Συμφώνησαν ακόμη πως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αλλαγής των ευρωπαϊκών Συνθηκών και ειδικότερα να διαμορφωθεί μηχανισμός εισόδου ? εξόδου από το ευρώ των χωρών που δεν συμμορφώνονται με τα κριτήρια της ΕΕ. Ειδικά για την Ελλάδα δήλωσαν πως η έκθεση της τρόικας θα περιλαμβάνει την οριστική λύση στο πρόβλημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη.
Τόνισαν ακόμη ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία για το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν "να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, τα οποία θα γίνουν αποδεκτά από όλες τις πλευρές. Θα ρωτήσουμε όλες τις σχετικές αρχές ώστε να επιβεβαιώσουμε πως ό,τι κάνουμε είναι βιώσιμο". Επί του θέματος ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υπάρχει "απόλυτη συμφωνία με τη Γερμανία και ως προς τους τρόπους και ως προς τον σκοπό".
Είπε ακόμη πως δεν υπάρχει διαφωνία για το EFSF, προσθέτοντας πως "υπάρχουν κάποιες τεχνικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα συνεργαστούμε".
Τέλος, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες θα προτείνουν "σημαντικές τροποποιήσεις" των ευρωπαϊκών συνθηκών, προσθέτοντας πως τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης "ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης", ενώ υπογράμμισε πως "ο σκοπός είναι να έχουμε μια πιο στενή και δεσμευτική συνεργασία των χωρών της Ευρωζώνης" προκειμένου να αποφευχθούν ολισθήματα προϋπολογισμών.
Στο τραπέζι
1. "Κούρεμα" του ελληνικού χρέους έως και 60%
2. Ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών μέσω του EFSF
3. Στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια
4. Διαμόρφωση μηχανισμού εισόδου - εξόδου από το ευρώ δημοσιονομικά "απείθαρχων"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου