Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Σούτος προς Δημοτική Αρχή:Αφήστε τα πολιτικά παιχνίδια και βρείτε τρόπο να πληρώσετε την αγορά της Δράμας

  

 Συντονιστική Επιτροπή
                                                                            


                                                                                Δράμα, 23/11/2011

                                 
                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΚΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ    
       ΠΑΛΑΙΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΗΣ


Με αφορμή την διαιώνιση του προβλήματος της μη αποπληρωμής των παλαιών χρεών των Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Δήμου Δράμας προς τους συνδημότες μας προμηθευτές, είμαστε υποχρεωμένοι ως δημοτική παράταξη ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του Δήμου από την νέα Δημοτική Αρχή να τονίσουμε τα ακόλουθα:

1.Η δημιουργία των υποχρεώσεων του Δήμου προς τους προμηθευτές βαρύνει την  προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμος Δράμας απώλεσε, εξ αιτίας και αυτού ζητήματος, ένα μεγάλο μέρος  της φερεγγυότητας και αξιοπιστίας του απέναντι στην αγορά.
Η λογική των πελατειακών σχέσεων και της δημιουργίας -μέσω των αναθέσεων- εκλογικού μηχανισμού για την εκάστοτε Δημοτική Αρχή οδήγησε στην υπερχρέωση των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, δεδομένου ότι πολλά από τα εν λόγω χρέη ανάγονται σε πολύ παλιές περιόδους και απλά μεταφέρονταν από χρήση σε χρήση.

2.Η νέα Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Χαρακίδη κρίνεται πλέον –ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της- από το δικό της έργο, την δική της στάση και αντιμετώπιση των  προβλημάτων του Δήμου και των συνδημοτών μας.
Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον κ. Χαρακίδη αντιμετώπισε το πρόβλημα των παλαιών χρεών του Δήμου (δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα) με λογική πολιτικής εκμετάλλευσης, κα΄τι που απέβη τελικά  σε βάρος των συνδημοτών μας.
Αντί να αξιοποιήσει   το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου, τον μηχανισμό του Δήμου, και την πολιτική υπόσταση και  δύναμη του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής,  έδειξε να επιχαίρει για την ύπαρξη και διαιώνιση του προβλήματος.
Αντί να επιλύσει  ως όφειλε το πρόβλημα  μετέθετε απλά με πολιτικάντικο τρόπο
τις ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, προτρέποντας μάλιστα τους προμηθευτές τους Δήμου να προσφύγουν στην δικαιοσύνη ή να απαιτήσουν την είσπραξη των οφειλομένων προς αυτούς από στελέχη και υπαλλήλους,  αψηφώντας έτσι τις συνέπειες για το κύρος, την αξιοπιστία  και τον οφειλόμενο σεβασμό στην αρχή της συνέχειας του Δήμου.

3.Η παράταξη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ»  πιστή στην αρχή της υπηρέτησης αποκλειστικά των συμφερόντων του Δήμου και των συνδημοτών μας , πέρα και έξω από οποιαδήποτε άλλη παραταξιακή, κομματική, πολιτική και προσωπική σκοπιμότητα, επεδίωξε επανειλημμένα να προωθήσει την επίλυση του προβλήματος, κατανοώντας πάνω από όλα την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η αγορά της Δράμας.
Δυστυχώς έως τώρα προσκρούσαμε στην αρνητική αντιμετώπιση του προβλήματος από την δημοτική αρχή, η οποία έφτασε στο σημείο, δια στόματος του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και δημοσίως  να επικαλείται –ψευδώς- ανυπόστατες  νομικές γνωματεύσεις πάνω στο θέμα που δήθεν δεν επέτρεπαν την αποπληρωμή των οφειλών του Δήμου.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για προώθηση λύσης στο πρόβλημα θέσαμε στην υπηρεσία της Δημοτικής Αρχής και του Δήμου το αρμόδιο επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό της παράταξης που ασχολήθηκε επιστάμενα με το ζήτημα.
Και πάλι όμως δεν υπήρξε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής βούληση για συνεργασία και επίλυση του προβλήματος.

4.Δυστυχώς ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα του πρώτου έτους της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, εκτυλίχθηκε η διπλή απόρριψη   της υποβολής του διετούς προγράμματος της ΔΕΚΠΟΤΑ. 
Πέρα και έξω από τις δεδομένες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής αδήριτο γεγονός είναι ότι δημιουργούνται πλέον τεράστια προβλήματα στην ίδια την λειτουργία και την ύπαρξη της ΔΕΚΠΟΤΑ.

5.Μπροστά στην άσχημη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αφορά στην υπόσταση αυτή καθ΄ εαυτή της ΔΕΚΠΟΤΑ, τον κίνδυνο διακοπής των  αθλητικών και  πολιτιστικών  δράσεων, την ακύρωση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής , καλούμε την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο κ. Χαρακίδη προσωπικά να πάρει θέση  για το μέλλον της ΔΕΚΠΟΤΑ, των δράσεων της και της αποπληρωμής των παλαιών οφειλών.
Οι καιροί ου μενετοί.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή
«ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ»

Αριστοτέλης Καρατζάς

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. ΣΟΥΤΟ, ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΝΟΜΙΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΕΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΙΣ;
ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ (Μπανά και Σαλωνίδου).
ΑΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΑΣ ΦΕΡΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.
Ο κ. ΣΟΥΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.
ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Με τισ διατάξεις του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α) «Νεα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκηςης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», προβλέπονται υποχρεωτικά συγχωνεύσειςγια τα Ν.Π.Δ.Δ. και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, που περιέρχονται σε κάθε δήμο. Για κάθε περίπτωση συγχώνευσης Ν.Π.Δ.Δ. ή κοινωφελών επιχειρήσεων το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει τη σχετική απόφαση η οποία δημοσιεύεται δτηνν Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από τη δημοσίευση της ανωτέρω Απόφασης, το νέο Ν.Π.Δ.Δ. που δημιουργείται υποκαθιστά αυτοδικαίως τα νομικά πρόςωπα που συγχωνεύθηκαν σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Αντίστοιχα η επιχείρηση που προκύπτει υπεισέρχεται ως κακολικός διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα και τισ υποχρεώσεις των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση μας πρόκειται περί κοινοφελών δημοτικών επιχειρήσεων.
Ας αποδείξει ο κ. Δήμαρχος ότι δεν ισχύει για την ΔΕΚΠΟΤΑ η παραπάνω διάταξη του νόμου.

Οι υπόλοιποι αν θέλουν να εθελοτυφλούν, πρόβλημα τους.

Μην φτάνουν στο σημείο όμως να επιτίθενται και στον κ. Σούτο!!!
Εκτίθενται ανεπανόρθωτα.