Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ζακ Ντελόρ: «Αυτό δεν είναι πλέον το ευρωπαϊκό μοντέλο, πρόκειται για μια άλλη κοινωνία»

Στην εφημερίδα LE SOIR (08.02.2012) δημοσιεύεται άρθρο του Pascal Martin με τίτλο «Ο Delors ανησυχεί για την Αθήνα και μιλά για όσα μετάνιωσε για το Μάαστριχτ».

Με αφορμή την παρουσία του Delors χθες στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό των 20 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ σε αντιδιαστολή με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που λάμβαναν χώρα στην Αθήνα, το άρθρο αναφέρεται σε δηλώσεις του Delors σχετικά με την εν λόγω συνθήκη η οποία ορίζει «τα περίφημα κριτήρια σύγκλισης» που επιβάλλονται στα μέλη της ευρωζώνης και «θεωρητικά, θα έπρεπε να την είχαν προφυλάξει από την καταιγίδα», σχολιάζει το άρθρο.

Οι τεράστιες δυσκολίες που συναντά σήμερα η Ελλάδα καθώς και πολλές άλλες χώρες του ευρώ (Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία…) δείχνουν πως αυτός ο τοίχος προστασίας δεν ήταν αρκετός, επισημαίνει. Η πτώση του Τείχους, η ευφορία που προηγήθηκε της υπογραφής της Συνθήκης την 7η Φεβρουαρίου 1992, μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη βιασύνη: «Ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Γερμανός Genscher και ο Γάλλος Balladur μίλησαν για κοινό νόμισμα πριν την Επιτροπή», θυμάται ο Delors αλλά η άρνηση ορισμένων Κρατών-μελών να δημιουργήσουν παράλληλα μια οικονομική ένωση αποδείχτηκε επιζήμια. «Ως το τέλος, τα ζητήματα αυτά δεν ρυθμίστηκαν», προσθέτει.


Ο Delors εξηγεί πως ήθελε να προσθέσει στα κριτήρια του Μάαστριχτ άλλους δυο δείκτες: τη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων.
«Μάταια» όμως, σχολιάζει το άρθρο: «Αυτή ήταν η τελευταία μου απόπειρα όσο ήμουν στην Επιτροπή να υπάρξει εξισορρόπηση μεταξύ οικονομίας και νομίσματος», δήλωσε ο Delors.

«Σήμερα, απουσιάζει ο κοινωνικός διάλογος. Αυτό δεν είναι πλέον το ευρωπαϊκό μοντέλο, πρόκειται για μια άλλη κοινωνία», δηλώνει μετανιωμένος ο σοσιαλιστής ηγέτης.

Και καταλήγει, σχολιάζοντας το ΔΝΤ που επιβάλλει στα υπερχρεωμένα κράτη μέτρα λιτότητας: «αυτό μου θυμίζει τη δεκαετία του ’70, όταν εξηγούσαν στις χώρες πώς θα πεθάνουν θεραπευμένες».

Σε πλαίσιο, γίνεται αναφορά στη γενική απεργία της Τρίτης η οποία παρέλυσε τη χώρα και μια συνοπτική περιγραφή της κατάστασης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και με το τραπεζικό λόμπι, σε αναδημοσίευση από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: